פיצ'טות מקמח כוסמין לבן
סער מור, מחשבות על לחם
16-12 יחידות
אפייה: תנור מחומם ל-225 מעלות
לבצק
1 ק״ג (7 כוסות) קמח כוסמין לבן מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
10 גרם (1 כף) שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
450 מ"ל (2 כוסות פחות 1/8 כוס) חלב / מים קרים / מים קרים וחלב
35 גרם (1/6 כוס) שמן זית מאיכות טובה
3 חלמונים מביצים בגודל לארג'
20 גרם (1 כף) דבש
20 גרם (1 כף) מלח
50 גרם (1/3 גביע) יוגורט יווני
25 גרם גבינת לבנה ביתית
ללבנה ביתית
1.5 ליטר יוגורט 4.5%
2 כפות שמנת חמוצה של פעם
מלח
פלפל לבן
גרידה מחצי לימון
10 עלי נענע טריים ושטופים
2 שיני שום (או יותר לפי הטעם)
כפית שמן זית
למלית
10 קישואים קטנים (בייבי)
15 צנוניות
עלי תימין טרי לקישוט
גבינה מסוג פרמז'ן לגירוד
עלי נענע קטנים טריים
שמן זית
מלח גס או מלח ים אטלנטי
אופן ההכנה
בצק
בקערה בינונית מערבבים את הקמח והשמרים היבשים.
מכניסים לקערת המיקסר את החלב (או המים), שמן הזית, החלמונים, הדבש, היוגורט וגבינת הלבנה. מצרפים את החומרים היבשים אל הנוזלים שבקערת המיקסר. לשים באמצעות וו לישה את הבצק במשך 3 דקות במהירות 1. עוצרים את המיקסר, מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות במהירות 1 עד לקבלת בצק חלק, גמיש ורך. לשים קלות את הבצק על גבי משטח עבודה, מכדררים, מניחים בקערה ומכסים בניילון גדול להתפחה של שעה, במהלכה מקפלים את הבצק כל 20 דקות, סה"כ 3 קיפולים.
בתום השעה מקפלים את הבצק, מכדררים ומחזירים אותו לקערה המכוסה. מצננים שעה במקרר.
מוציאים את הבצק למשטח העבודה, מחלקים לחתיכות במשקל 80 גרם ומכדררים לכדורים. מתפיחים את כדורי הבצק על גבי משטח העבודה, מכוסים בניילון גדול, למשך כשעה.
מותחים כל כדור בעדינות לאליפסה מאורכת באורך של כ-12 ס"מ.
מניחים על גבי נייר אפייה מקומח קלות בסולת או בקמח דורום, ועם האצבעות משטחים קלות את מרכז הבצק לאורכו, תוך השארת שוליים גבוהים בעובי 1 ס"מ.
מורחים את הקישואים ו/או הצנוניות בשמן זית וצולים בתנור בחום 220 מעלות, עד השחמה קלה. מצננים בטרם השימוש.
מורחים שכבה יפה של לבנה מתובלת במרכז הפיצט'ה, נזהרים שלא למרוח את השוליים שהותרנו. מניחים במרכז הגבינה קישוא צלוי או 3 חצאי צנונית צלויה, מזלפים מעט שמן זית, בוזקים מעט מלח גס, ומפזרים עלי תימין וגבינה מגורדת.
אופים את הפיצ'טות בחום של 225 מעלות. מוציאים מהתנור ומניחים על רשת מוגבהת, מזלפים מעט שמן זית ומקשטים בעלי נענע טריים. מגישים כשהן חמימות.
לבנה ביתית
מניחים "בד גבינות" או מגבת כותנה חלקה וארוגה בצפיפות בתוך מסננת רחבה ויציבה. מערבבים בקערה יוגורט ו-2 כפות שמנת עם קורט מלח גס ויוצקים את הבלילה לתוך הבד. מציבים את המסננת בתוך קערה, נותנים ליוגורט להגיר את הנוזלים (ניתן להשתמש בנוזלים כחלק מנוזלי הבצק). מכסים את היוגורט במגבת או במכסה ומכניסים למקרר ללילה. מוציאים את הלבנה שנוצרה, מתבלים במלח, פלפל לבן, גרידת לימון, שיני שום קצוצות דק ועלי נענע קצוצים. מערבבים היטב. במידה והלבנה קשה מדי לטעמכם, ניתן להוסיף מעט שמן זית. טועמים ומתקנים את הטעם לטעמכם. הלבנה צריכה להתייצב במקרר למשך כשעה לפחות.
הכלים באדיבות רונית ים קרמיקה ronityampottery
הטחנות הגדולות של א"י, חיפה
צילום: מנחם גרייבסקי