חלת דבש לראש השנה מקמח לחם לבן
אפייה: 2 חלות עגולות במשקל כ-430 גרם כל אחת, תנור מחומם ל-160 מעלות
חומרים
6 גרם (2 כפיות) שמרים יבשים
490 גרם (3.5 כוסות) קמח לחם לבן מועשר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
60 מ"ל (1/4 כוס) מים חמימים
3 ביצים (+ 1 ביצה לציפוי) בגודל L
8 גרם (1.5 כפיות) מלח
50 מ"ל (1/4 כוס) שמן קנולה או שמן זית עדין
90 גרם (1/4 כוס) דבש כהה עשיר ניתן להמיר ב-1/3 כוס סוכר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
אופן ההכנה
מערבבים שמרים יבשים ו-1/4 (35 גרם) כוס קמח בקערה גדולה.
מוסיפים את המים החמימים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה.
מניחים בצד, לא מכוסה, כ-20 דקות עד שהתערובת מתחילה לתפוח ולתסוס.
מערבבים 3 ביצים, מלח, שמן ודבש (מומלץ למדוד קודם את השמן ואח"כ את הדבש – השמן יצפה את כוס המידה ויעזור לדבש ל"החליק" החוצה).
מוסיפים לתערובת השמרים ומערבבים היטב, מוודאים שהמלח נמס.
מוסיפים את שארית הקמח ובעזרת כף עץ מערבבים היטב עד לקבלת בצק.
מעבירים את הבצק למשטח נקי ולשים עד שמתקבל בצק חלק ונעים (ניתן להשתמש במיקסר עם וו לישה).
הבצק שמתקבל הינו מוצק ומעט נוקשה, לא רך. אם הבצק קשה מדי - הוסיפו 2-1 כפות מים, אם הבצק רך מדי - הוסיפו מעט קמח.
מניחים את הבצק בקערה, מכסים בניילון ומשאירים למנוחה כשעתיים במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו. ניתן להתפיח את הבצק במקרר עד 24 שעות (במקרה הזה – מוציאים את הבצק להתחמם בטמפרטורת החדר כ-30 דקות עד שעה לפני העיצוב).
מכינים 2 תבניות עם נייר אפייה.
מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים במשקל כ-430 גרם כל אחד. מגלגלים כל חלק לגליל ארוך.
ליצירת חלת ספירלה שטוחה:
יוצרים מהגליל ספירלה לא הדוקה. מתחילים ממרכז התבנית ומלפפים את הבצק סביב עצמו. משאירים מרווח בין הליפופים. מקפלים את סוף הגליל מתחת לחלה.
ליצירת חלת ספירלה גבוהה:
יוצרים מהגליל ספירלה הדוקה ומתוחה. מתחילים ממרכז התבנית ומלפפים את הבצק סביב עצמו כשהוא צמוד ומתוח, מבלי להשאיר מרווח בין הליפופים. מקפלים את קצה הגליל מתחת לחלה כשהוא מתוח. פעולה זו תגרום לבצק לתפוח מהמרכז בזמן המנוחה ובעיקר בזמן האפייה בתנור.
מכסים את החלות בניילון (ניתן לקרר את הבצק במקרר עד 24 שעות), מניחים לתפיחה בצד במשך כשעתיים, עד שהחלות כמעט משלשות את גודלן.
מחממים את התנור ל-160 מעלות כ-30 דקות לפני גמר התפיחה.
בודקים אם החלות מוכנות בעזרת לחיצה עדינה עם האצבע על הבצק. אם הבצק חוזר למצבו הקודם בהדרגה ובאיטיות - החלות מוכנות. אם הבצק חוזר למקומו במהירות - צריך להמשיך בהתפחה.
מערבבים את הביצה לציפוי עם מעט מלח או מים (המלח והמים יפרידו מעט את קשרי החלבונים בביצה והיא תהיה נוחה יותר למריחה). מברישים עם הביצה ומפזרים מעל סוכר גבישי (לא חובה).
אופים 35-25 דקות בתנור שחומם מראש, עד לקבלת גוון זהוב כהה.
אם אופים את 2 החלות יחד מומלץ לסובב את התבניות אחרי 20 דקות לקבלת אפייה אחידה.
מוציאים מהתנור ומקררים על רשת צינון.
הטחנות הגדולות של א"י, חיפה
צילום: מנחם גרייבסקי
הכלים באדיבות אינטירה כלי בית, ירושלים