חלה מתוקה לראש השנה עם תפוחי עץ וצימוקים
סער מור - מחשבות על לחם
לבצק
1 ק"ג (7 כוסות+ 2.5 כפות) קמח חלה ללא צורך בניפוי מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
140 גרם (3/4 כוס פחות 1/2 כף) סוכר לבן מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
17 גרם (1.5 כף) שמרים יבשים או 50 גרם (קובייה) שמרים טריים
400 גרם (1.5 כוסות מים + 2 כפות מים) מים קרים
25 גרם (1 כף גדושה) דבש
2 ביצים טרופות (גודל L)
120 גרם מחמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות או 90 גרם שמן קנולה/זית עדין
15 גרם מלח גס גרוס דק (2.5 כפיות מלח דק)
למלית
250 גרם תפוחי עץ חתוכים לקוביות קטנות, מושרים במים ומעט מיץ לימון
100 גרם צימוקים
מעט פרורי עוגיות בטעם וניל (לא חובה)
2 כפות דבש
2 כפות חמאת קוקוס או כף שמן קנולה
קינמון טחון (לא חובה)
ציפורן טחונה (לא חובה)
5 מקלות קינמון מושרים במים
אופן ההכנה
מערבבים את הקמח, הסוכר והשמרים בקערה. מוזגים לקערת המיקסר את המים, הדבש, הביצים והשמן (אם משתמשים במחמאה, מוסיפים מחצית מהכמות מעל הקמח לפני תחילת הלישה).
מוסיפים את החומרים היבשים ולשים באמצעות וו לישה במהירות 1 במשך חמש דקות עד שמתקבלת התחלה של בצק.מוסיפים את המלח וממשיכים בלישה במהירות 2. כאשר המלח נאסף מוסיפים באיטיות את יתרת המחמאה או השמן, עד שמתקבל בצק חלק וגמיש (כ-6 דקות לערך). מותחים את הבצק ומכדררים אותו. מתפיחים את הבצק במשך שעה כשהוא מכוסה בניילון גדול. מקפלים את הבצק בשנית, מכדררים ומכניסים למקרר מכוסה היטב למספר שעות.
מסננים את קוביות התפוחים. מחממים את חמאת הקוקוס במחבת על אש בינונית וכשהיא נמסה מוסיפים את הדבש ומקרמלים. כשמתקבל קרמל בהיר מוסיפים לתוכו את תפוחי העץ. תפוחי העץ צריכים להישאר מוצקים מעט ובעלי גוון זהוב. מסירים מהאש ומערבבים פנימה את הצימוקים ואת פרורי העוגיות. מצננים לטמפרטורת החדר. מתבלים בקינמון וציפורן טחונים.
מוציאים את הבצק למשטח מקומח קלות, מחלקים אותו לחלקים שווים במשקל 200 גרם כ״א ומכדררים לכדורים. מכסים ומניחים למנוחה של 20 דקות.
מרדדים 2 כדורים למשטח בעובי 3 מ"מ, וקורצים ממנו עיגולים לעיצוב העלים. מושכים מעט כל עלה לצורה אליפטית. משטחים מעט כל כדור בכף היד, יוצרים שקע במרכזו, ממלאים בתערובת התפוחים המקורמלים, סוגרים היטב את הפתח ומגלגלים בחזרה לכדור. מסדרים את הכדורים בתבנית משומנת היטב (עם הצד הסגור כלפי מטה), ברווח של 3 ס"מ בין כדור לכדור. מספר הכדורים ישתנה בהתאם לגודל וצורת התבנית.
יוצרים עם אצבע רטובה גומה בכל כדור ונועצים בתוכה חתיכה ממקל הקינמון שהושרה במים. מורחים במרכזו של עלה הבצק מעט מים (משאירים את השוליים יבשים), ומניחים את הצד הרטוב על הכדור כך שאחד מקצוות העלה נוגע במקל הקינמון. מערבבים ביצה עם מעט מים ודבש ומורחים רק את העלים.
מתפיחים במשך כשעה מכוסה היטב. כאשר הכדורים כמעט נוגעים אחד בשני מכניסים את החלה לתנור. מורחים את העלים בשנית בביצה וחורצים דוגמה על כל עלה. לאחר מכן מורחים את הכדורים התפוחים בביצה.
מכניסים קערית מים רותחים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ומכניסים פנימה את החלות. לאחר 10 דקות מוציאים את הקערית ומנמיכים את החום ל-170 מעלות. אופים כ-20-25 דקות נוספות עד שהחלה מזהיבה בצורה אחידה. מצננים על רשת מוגבהת.
זמני האפייה עשויים להשתנות בהתאם לגודל החלה ולעוצמת התנור.
הטחנות הגדולות של א"י, חיפה
צילום: מנחם גרייבסקי
הכלים באדיבות אינטירה כלי בית, ירושלים