חלת מתוקה לראש השנה מקמח מניטובה לבן
אפייה: 2 חלות, תנור מחומם ל-180 מעלות
לבצק
20 גרם (2 כפות) שמרים יבשים
3 גרם (1 כפית) סוכר מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
360 מ"ל (1.5 כוסות) מים חמימים
3 ביצים שלמות בגודל L
2 ביצים בגודל L מופרדות לחלבונים וחלמונים
240 גרם (2/3 כוס) + 8 גרם (1 כפית) דבש
100 מ"ל (1/2 כוס) שמן זית עדין
20 גרם (1 כף) מלח
980-840 גרם (7-6 כוסות) קמח מניטובה לבן מתוצרת הטחנות הגדולות של א"י
מים לציפוי
שומשום
4-3 כפות דבש בקערה לציפוי סופי (לא חובה)
אופן ההכנה
מערבבים בקערה בינונית שמרים, סוכר ו-240 מ"ל (1 כוס) מים חמימים.
מניחים 10-5 דקות בצד, עד שתערובת השמרים תוססת ותופחת מעט.
מפרידים חלבונים (לבן) וחלמונים (צהוב) של 2 ביצים, מניחים את החלבונים במקרר.
בקערת מיקסר מערבבים 3 ביצים שלמות, 2 חלמונים, 2/3 כוס דבש, שמן זית, מלח, תערובת שמרים, 420 גרם (3 כוסות) קמח מניטובה לבן ו-120 מ"ל (1/2 כוס שנשארה) של מים חמימים. לשים את הבצק עם וו לישה במהירות בינונית, כ-3 דק'.
מוסיפים פנימה מספיק קמח לקבלת בצק רך (הבצק יהיה דביק).
מעבירים את הבצק למשטח נקי ומקומח קלות. לשים את הבצק 8-6 דק', עד שמרקמו חלק ואלסטי.
מניחים את הבצק בקערה משומנת קלות. הופכים את הבצק ומצפים את כולו בשמן.
עוטפים במגבת נקייה ומניחים במקום חמים למשך כ-90-60 דקות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
לאחר שהבצק תפח מוציאים ממנו את האוויר ומעבירים למשטח מקומח קלות.
מחלקים את הבצק ל-2 ומכסים במגבת.
מחלקים את הצבק הראשון למס' הרצועות הרצוי (3-4-5-6) וקולעים לחלה.
מניחים על מגש מרופד בנייר אפייה, מכסים במגבת ושמים במקום חמים.
חוזרים על התהליך עם הבצק השני.
מתפיחים כ-40-30 דקות, עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
מערבבים בקערה קטנה את חלבון הביצה שנותר, כפית דבש ומים. מושחים את החלות בתערובת ומפזרים שומשום מעל.
אופים כ-35-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, או עד שמזהיב ונקישה על התחתית נשמעת חלולה.
מוציאים מהתנור ומורחים את החלה בדבש שחומם קלות במיקרוגל.
מעבירים את החלה לרשת צינון.
הטחנות הגדולות של א"י, חיפה
צילום: מנחם גרייבסקי